Locatie

Het Stokpaardje is gelegen in het buitengebied van Bakkum(gemeente Castricum). Aan de Jan Miessenlaan nummer 5 staat "stal Duinveldt". Deze stal is tevens in gebruik als stalhouderij en kleine paardenfokkerij. Het voorste gedeelte van de stal is verbouwd tot kinderdagverblijf. Aan de zuidzijde van het kinderdagverblijf bevinden zich de veranda en de royale buitenspeelruimte. De veranda biedt mogelijkheid buiten te eten en drinken, te spelen en te slapen (in buitenbedje).
De buitenspeelruimte onderscheidt zich door verschillende agrarische kenmerken. De kapberg waar de kinderen beschut kunnen buitenspelen, de aangrenzende moestuin, de fruitbomen en de kleine boerderijdieren in de buurt van de speelruimte. De omheinde buitenspeelruimte is voorzien van veel natuurlijke elementen zoals zand, gras, water, houtsnippers, grind, hoogteverschillen begroeiing ed.

Binnen en buiten

De combinatie van vrij buiten spelen, verzorging van dieren en moestuin biedt volop mogelijkheden voor een optimale ontwikkeling. Binnen en buiten spelen kinderen op een andere manier doordat de ervaring van ruimte, weer, natuur, licht, grond en ondergrond een heel andere is. Buitenspelen is onmisbaar voor een evenwichtige ontwikkeling van motoriek, zintuigen, taal, ruimtelijk inzicht, creativiteit en sociale vaardigheden. Met het veroveren van de buitenruimte ontstaat ook binnen een ander spel. Materiaal van buiten kan naar binnen en in combinatie met de binnenspullen ontstaan weer nieuwe mogelijkheden, rijker spel en verdieping van de ontwikkeling.

Bij de inrichting van de binnenruimte is vooral gebruik gemaakt van natureltinten. De ruimte straalt huiselijkheid en rust uit. De woonkeuken is de spil van de binnenruimte en er zijn verschillende speelplekken die buiten de looproute liggen zodat kinderen rustig kunnen spelen. Op deze manier wordt een sfeer gecreëerd die veiligheid, geborgenheid en vertrouwen uitstraalt.